Hönökaka
Kategori: Bakat - bröd
Ett lättbakat bröd som jag hittat på Tidningen Hembakat's hemsida.
4 st stora kakor
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarmt
50 g smör, rumsvarmt
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
4 - 6 dl mjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp.
Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och mjöl, lite i taget.
Knåda dengen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 50 - 60 minuter.
Dela degen i 4 bitar.
Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter.
Kavla sista varvet med en kruskavel - nagga med en gaffel om du inte har en kruskavel.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25 - 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 6 - 8 minuter.
Håll koll på att dom får lagom färg.
Lägg bröden ovanpå varandra efter gräddning och låt dem svalna under en bakduk.