nettanbergh.blogg.se

Budapestbakelse

Kategori: Bakat - bakelser

 
6 st äggvitor
3 dl socker
150 g hasselnötskärnor
0,75 dl potatismjöl
 
Fyllning :
4 dl vispgrädde
2 burkar á 175 g mandarinklyftor
 
Garnering :
25 g choklad
 
 
Vispa upp äggvitorna till fast skum.
Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat.
Vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.
 
Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.
 
 
Tillsätt de mixade hösselnötterna och potatismjölet i marängsmeten.
Rör försiktigt till en jämn nötmarängsmet.
 
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt.
Avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida istället för tvärtom, så blir det enklar att rulla ihop senare. 
 
Man kan också spritas ut smeten tätt från kortsida till kortsida.
 
Grädda smeten mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.
Låt marängen svalna ca 1 - 2 minuter.
 
Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper och ta bort pappret som det gräddats på.
Låt svalna helt under bakhanduk.
 
Vispa grädden ganska hårt och bred ut på nötmarängen.
 
Låt mandarinklyftorna rinna av och sprid ut dom på den vispade grädden.
 
 
Rulla försiktigt ihop rullen på långsidan.
 
Smält chokladen och ta en gaffel och svätt chokladen över bakelsen.
 
Låt chokladen stelna i kylskåp i minst 15 minuter innan servering.
 
Kommentera inlägget här: