Kolatårta
Kategori: Bakat - mjuka kakor
Det här receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida.
Jag skulle vilja ha lite mer "kolasmak" på kolan, men man kan säkert ha lite mer sirap.
200 g smör
5 dl socker
1 dl kakao
2 krm flingsalt - eller 1 krm vanligt salt
4 ägg
3 dl mjöl
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker.
Blanda ordentligt.
Tillsätt ägg och mjöl och blanda ihopmallt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23 - 24 cm i diameter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 32 - 34 minuter.
Låt den kallna i formen.
Smält smöret till mjölkchokladkolakrämen.
Tillsätt socker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde.
Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 minuter.
Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem smeten och blanda till en slät smet.
Häll smeten över kladdkakan.
Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar.
Servera gärna med vispgrädde och färska bär.