nettanbergh.blogg.se

Kolatårta

Kategori: Bakat - mjuka kakor

 
 
Det här receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida.
Jag skulle vilja ha lite mer "kolasmak" på kolan, men man kan säkert ha lite mer sirap.
 
 
200 g smör
5 dl socker
1 dl kakao
2 krm flingsalt - eller 1 krm vanligt salt
4 ägg 
3 dl mjöl
 
Mjölkchokladkolakräm
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
 
 
 
Sätt ugnen på 180 grader.
 
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker.
Blanda ordentligt.
 
Tillsätt ägg och mjöl och blanda ihopmallt till en slät smet.
 
Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23 - 24 cm i diameter.
 
Grädda kakan längst ner i ugnen i 32 - 34 minuter.
Låt den kallna i formen.
 
Smält smöret till mjölkchokladkolakrämen.
Tillsätt socker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde.
Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 minuter.
 
Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem smeten och blanda till en slät smet.
 
Häll smeten över kladdkakan.
 
Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar.
Servera gärna med vispgrädde och färska bär.
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: